
فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:31
چکیده:
1) چشم انداز
(چشم اندازی از چگونگی دانشگاههای ملی و اینکه دانشگاههایی هستند که افراد از طریق آنها زمینه را برای حسابداری مالی کسب می&zwnj کنند و نقطه شروع کار آنها برای حسابداری از آنجاست).
چشم انداز 1:
تخصیص منابع بر اساس نتایج ارزیابی شخص ثالث از آموزش و تحقیق.
&bull در تخصیص منابعی از قیبل کمکها و اعانه های عملیاتی نتایج ارزیابی های شخص ثالث از آموزش و تحقیق در هر دانشگاه بدرستی انعکاس می&zwnj یابد، البته در این راستا، نگاهی هم به پیشرفت توسعه فردی هر دانشگاه و ایجاد یک محیط رقابتی می&zwnj شود.
چشم انداز 2:
ایجاد انعطاف در سیستمهای مالی جهت ایجاد خط&zwnj مش ها و ابتکارات دانشگاهی.
به عبارت دیگر:
&bull پیاده سازی هدایای عملی با صلاحدید دانشگاهها بدون مشخص ساختن موارد استعمال (همچنین در اختیار قراردادن وجوهی که بایستی به سالهای بعد منتقل شوند.)
&bull با توجه به پرداختهای معینی که توسط دانشجویان صورت پذیرفته با ملاحظه خط&zwnj مشی و ابتکارات هر دانشگاه در درون یک گستره مشخص شده توسط دولت، مقادیر عینی را تعیین کنید.
&bull سرمایه&zwnj های مازاد حاصل از تلاشهای دانشگاهها بایستی به اهداف از قبیل تعیین شده&zwnj ای اختصاص یابند که در طرح میان مدت، پیشاپیش، تصویب شده اند.
&bull با توجه به امکانات علاوه بر پیشرفت حاصل شده با استفاده از امکانات هزینه هایی توسط دولت ارائه می&zwnj شود، همچنین ممکن است بواسطه وامهای بلند مدت یا درآمد حاصل از مصرف وام یا سایر درآمدهای حاصله بواسطه تلاشهای خود دانشگاه نیز پیشرفتهایی صورت پذیرد.
&bull کمکهای با عوض و سایر درآمدهای تهیه شده توسط دانشگاه بایستی بصورت قاعده&zwnj مند، جدای از هدایای عملی پردازش شوند و با توجه به تلاشهای دانشگاه انگیزه&zwnj هایی هم باید ایجاد شود.
&bull کمکهای بلاعوض توسط مسئولین محلی ممکن است تحت شرایط خاص پذیرفته شوند.
چشم انداز 3:
انجام ذیحسابی بر حسب قابلیت اعتماد مالی و تأمینی اجتماعی.
&bull معیارها و شیوه ها برای محاسبه و توزیع هدایای عملی بایستی برای عموم علنی گردند.
&bull انتشار گسترده و آشکارسازی جزئیات مالی هر دانشگاه در تمام سالها.
&bull بازبینی استانداردهای حسابداری براساس ویژگیهای دانشگاه و غیره.
2. خط مشی طراحی سیستم
(1) بودجه&zwnj ها و طرحهای میان مدت
&bull در ایجاد سرمایه های سالانه برای هر دانشگاه دولت به عنوان یک قانون اجرای عملیاتهای اجرا شده در میان مدت به عنوان یک پیش&zwnj شرط مد نظر قرار می&zwnj دهد لیکن این نیز قابل درک است که در پاسخ به مسائل پیش&zwnj بینی نشده نیازهایی ممکن اسن بروز کند لذا در حالیکه تغییراتی در طرحهای میان مدت برحسب ضرورت پیش&zwnj می&zwnj آید برآوردها بایستی بطور دینامیک انطباق داده شوند و وضعیتهای اجتماعی و مالی نیز سالانه به حساب آورده شوند.
&bull اساساً شیوه برآوردهای بودجه&zwnj ای بایستی سازگار با نوع قانون باشد که تصریح می&zwnj کند در زمان اجرای طرح در میان مدت قوانین بایستی میزان بودجه را تمام شده ارائه کنند و نیز آن چیزی که کاربرد عینی در پروسه بودجه ریزی سالانه را به پیش&zwnj می&zwnj برد نیز بایستی با قانون سازگاری داشته باشد، لیکن این نیز قابل درک است که هزینه&zwnj های احتمالی متناسب با محاسبه از طریق قوانین از پیش تنظیم شده، نیستند لذا شیوه&zwnj ها باید به نحوی سازگاری داشته باشند تا بتوانند یک چنین مواردی را به درست اصلاح کنند.

لینک منبع و پست :http://campiran.ir/project-3536-%d9%85%d9%82%d8%a7%d9%84%d9%87-%d8%b3%d9%8a%d8%b3%d8%aa%d9%85%d9%87%d8%a7%d9%8a-%d8%ad%d8%b3%d8%a7%d8%a8%d8%af%d8%a7%d8%b1%d9%8a-%d9%85%d8%a7%d9%84%d9%8a/
- ۹۵/۰۵/۱۱